Sofaguide - Add SimplicityINNREDNINGSEKSPERTEN GIR TIPS:

3 TING Å TENKE PÅ NÅR DU VELGER SOFA

 

Jannice Wikstrand er innrednings- og feng shui-eksperten bak bloggen Add Simplicity. Her er hennes guide til hva du bør tenke på når du skal velge farger, materiale og fasong på den nye sofaen din.  

Sofavalget er en stor investering og ofte er det ikke enkelt, noe Jannice selv fikk erfare da hun skulle velge sofa til studioet sitt – og hun kom på ideen om å lage en sofaguide. For hvordan bestemmer man egentlig hvilken sofa man skal ha? Hva setter stilen? Hva passer, og hvordan påvirker valget av materiale og farge utseendet? For å kunne svare på disse spørsmålene har vi delt inn Jannices innredningstips i tre kategorier; materiale og fargesetting, modell/stil, og møblering och romtype.MATERIALE & FARGESETTING
MATERIALE

”Sofaens materiale er avgjørende for stilen på innredningen du ønsker i hjemmet. En fløyelskledd sofa kjennes betydelig mer elegant og dekadent enn en sofa i bomull. Lin virker mer naturlig og anbefales hvis du vil arbeide med et materiale der håndverket og enkeltheten står sentralt. Men tenk også på vedlikehold når du velger materiale. Fløyel i bomull kan blant annet være mer utsatt for flekker. Fløyel har vært en trend i lengre tid, og trenden ser ikke ut til å avta.”


FARGESETTING

”Når det gjelder sofaens farge, må man egentlig stille seg selv to spørsmål:

1. Hvilken familiesituasjon er det snakk om?
Blir sofaen raskt skitten og har dere barn hjemme som vil sitte og spise i sofaen, liker dere å invitere venner på filmkveld, eller har dere kjæledyr med mørk eller lys pels? En lys sofa er naturligvis mer utsatt for flekker enn en mørk sofa. Tenk også på at en lys sofa kan forstørre romfølelsen, mens en mørk sofa ofte oppleves som tyngre, med jordnær og trygg.”

”2. Er dere modige og stilsikre, og liker dere farg?
Hvis svaret er ja: Invester i en sofa i en flott farge. Hvis du velger en aksentfarge på sofaen (rosa, kornblått, gult, rust, petroleum, grønt) må dere ikke glemme at fargen bør gå igjen på minst tre steder i rommet for at innredningen og sofaen skal oppfattes som en helhet. Men hvis dere foretrekker en holdbar stil med basisfarger som lett kan endres med puter og tekstiler? Ja, da velger dere en sofa i grått, beige, greige, brunt, svart eller hvitt
.”MODELL & STIL”Vi har ofte ingen bestemt stil, men ønsker å gjøre hjemmet vårt til vår personlige stil. Kanskje liker du en klassisk stil, men du vil at den skal virke mer eksklusiv. Da kan materialvalget være avgjørende for å gi en ekstra luksuriøs stil til en klassisk sofa.”

Skal man investere i en fløyelssofa eller er dette en trend som er på vei ut?

”Trender kommer og går, men en personlig stil varer. Derfor anbefaler jeg alltid kundene mine å velge et materiale som stemmer over ens med stilen deres – og da blir stilen best. En fløyelssofa fungerer alltid i et hjem der man foretrekker en pyntet og luksuriøs stil. En sofa i skinn kan også virke mindre innbydende enn en tekstilsofa, siden skinnet gir et litt kjølig inntrykk.. Skinnsofaen passer perfekt i rom der man ønsker en organisert, effektiv følelse – for eksempel på et kontor. Skinn er også veldig robust.”
 


”En luksuriøs sofa kan også være en sofa som virkelig gjør et inntrykk, med spennende formspråk, i kombinasjon med valg av metall (her messing), eksklusiv fløyel og en dyp, vakker farge.

SLIK INNREDER DU I MODERNE, KLASSISK OG LYXURIØS HOTELLSTILMØBLERING OG ROMHVOR KAN VI INNREDE MED EN SOFA?

Hvordan møblerer vi, og hvordan tenker vi på en romslig måte slik at sofaen vil oppleves på best mulig måte? Og hvordan plasserer vi sofaen? Gang

”Vi tenker vanligvis at sofaen bør plasseres i stuen, der TV-en ofte befinner seg. Men, det finnes mange flere steder der sofaen kan få plass. Jeg tenker først og fremst på en stor gang. En sofa som den nedenfor med en buet, myk form, eller en nettere variant av en sjeselong, skaper et veldig fint og koselig blikkfang. Sofaen blir da ikke bare funksjonell, men også en stilbærer og et velkomment smykke i hjemmet.”Kjøkkenet

”Den norske kongefamilien har en sofa på kjøkkenet. Ja, hvorfor ikke! I dag har vi mange åpne plassløsninger og et behov for fellesskap som gjør at sofaen har blitt flyttet nærmere kjøkkenet igjen (før hadde man alltid en sofa på kjøkkenet). Noen lager mat, andre drikker et glass vin, snakker sammen, leser en bok, gjør lekser og omgås. Når man plasserer sofaen på kjøkkenet får man en mulighet til å møblere på en måte som bygger på samvær.Soverommet

”Sist men ikke minst – soverommet. I interiørverdenen pleier man å si at man bør sette av en del av hjemmet eller leiligheten (helst overetasjen) til avslapping, der man kan oppholde seg når man nærmer seg leggetid. Hvis man har plass til det, er det veldig fint å kunne plassere en sofa i forbindelse med soverommet der man kan lese en bok og slappe av før man legger seg. En sofa på soverommet gir en følelse av luksus og kan gi enda en måte å koble av på. Det kan blant annet være en god idé å plassere en nettere sofa ved fotenden av sengen som rettes ut mot rommet. Hvis man har plass, kan man også legge til et sofabord foran sofaen og et teppe som rammer inn denne plassen. Hotellromsfølelsen blir et faktum.

 

PLASSERING”Når det gjelder møblering er det absolutt viktigste å plassere sofaen i kraftposisjon. Med det menes at man har støtte i ryggen, på begge sider og fri sikt fremover. Dette skaper en følelse av trygghet hos mennesker, og er noe vi har hatt i oss siden vi sov i grotter og måtte beskytte oss mot dyr og andre farer.”

”En god møblering er avgjørende for en vellykket innredning. Hvis man ikke har plass til en trygg møblering, kommer man heller aldri til å trives i sofaen.”


Må man plassere sofaen mot veggen for å skape trygghet?

”Nei! I norden er vi vant til å møblere langs veggene, noe som gjør at vi som oftest får et dansegulv i midten ( som vi sjelden bruker til dans 😊). Ved å flytte sittemøbelet vårt ut i rommet, skaper vi plass til oppbevaring langs veggene – vitrineskap, vakre skuffer og bord med personlige stilleben som får sin plass. Alt rammes inn og holdes på plass av et mykt teppe.

”Når man møblerer i midten, skaper man også en romslig følelse, bedre flyt og du drar maksimal nytte av plassen. Det finnes flere måter å møblere med sofaer på, og jeg har valgt de fire beste kombinasjonene for et harmonisk rom. Klikk lengre nede for å se et eksempel på Klassisk møblering, L-formet møblering, Sofaer ovenfor hverandre og Sofaer langs sidene.

SLIK PLASSERER DU SOFAEN DIN


TILBEHØR

”Når det gjelder møblering og alternativene over, kan du som avslutning legge til puter, sjeselonger, benker eller puffer i tomrommene. Ofte gir dette en god, harmonisk flyt og gjør plassen mer innbydende. De ekstra møblene gir muligheten til å balansere et kantete sittemøbel med en stol eller puff med myke former.”

SOFAENS STØRRELSE

”Sofaens størrelse er selvfølgelig avhengig av hvor mange dere er og størrelsen på rommet. For små møbler i et stort rom gir en følelse av gymsal og mye plass. For store møbler i et lite rom kan fort gi en trykkende, overfylt følelse. Regelen går vanligvis ut på at man heller velger litt for stort enn litt for lite.”

”Og, til slutt! Når man tenker på møblering, bør man også tenke på å møblere etter årstid. Det koster vanligvis ikke en krone å bruke sofaen vendt mot midten om vinteren og møblere slik at man får utsikt mot hagen fra sofaen i sommermånedene. Jeg håper at sofaskolen min har gjort det enklere for dere å velge både når det gjelder stil og møblering når dere skal velge innredningens Rolls-Royce – sofaen. Lykke til!”

Trenger du flere råd og tips? Send et bilde av hjemmet ditt og spørsmålet ditt til styling@layeredinterior.com eller ring oss, og vi gir deg en personlig innredningskonsultasjon uten ekstra kostnad. 


SE ALLE SOFAERVelg land

Velg land og valuta fra flaggene nedenfor.
  • Sweden
  • Norway
  • UK
  • US
  • EU
  • Swiss
  • DK
Beställning av varuprov är begränsande till max tre stycken per beställning.